MACHINE OF ACCESS

 Location: Berne, Switzerland

 Spring 2012_Cornell University

Professors: Marilí Santos-Munné , Arthur Ovaska

Bridging the gap between city and water this hotel operates as a machine of accessibility for the public of Berne. Allowing the building to grow out of the landscape and utilize the natural rock face creates a symbiotic relationship between built and natural form. 

An exterior plaza adjacent to one of the busiest corners in Berne marks the entry to all three circulation paths. Separation between public and private is key to keeping a functioning hotel and conference center and a public circulation path with unrestricted access.

Exiting the public circulation paths through the last remaining remnants of the historic city wall denotes leaving the project intervention. Similar to the public plaza marking the entry to the project, the historic stone structure identifies the end of the circulation through the project.

Building Section

Site Plan

Site Model 1:500

Circulation

Structure